Tweeënveertig feiten over het getal 42.

Number 42 dankt haar naam aan een van de favoriete boeken van de oprichters. Het is onze ode aan het genie van Douglas Adams. Lees hier 42 fantastische feitjes over het meest fascinerende getal!

#01 – Het Antwoord

By Het getal 42

Eén ding dat iedereen over het getal 42 zou moeten weten? Het is het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum, en Alles, volgens het boek ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ van Douglas Adams.

#03 – Marathon

By Het getal 42

Een marathon is 42 kilometer lang. Nouja, 42,195 kilometer om precies te zijn. Deze precieze afstand werd voor het eerst gelopen bij de Olympische Spelen van 1908 in Londen. Zo kwam de finishlijn precies voor de koninklijke tribune te liggen. De afstand is vervolgens niet meer aangepast.

#04 – Jackie Robinson

By Het getal 42

42 was het rugnummer van Jackie Robinson. Hij was de allereerste Afro-Amerikaanse honkballer in het Major League Baseball. Sinds 2007 dragen alle spelers op 15 april (‘Jackie Robinson day’) rugnummer 42. In 2013 verscheen de film 42, met Chadwick Boseman als Jackie Robinson en Harrison Ford als Branch Rickey, de manager van de Brooklyn Dodgers die hem contracteerde.

#07 – Level 42

By Het getal 42

De band Level 42 werd in 1980 op het Engelse eiland Wight opgericht. Oorspronkelijk heette de band gewoon ’42’, naar de grap uit ‘The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy’, maar op verzoek van de platenmaatschappij werd er het woord Level aan toegevoegd. ‘Lessons in love’ uit 1986 werd hun hoogst genoteerde hit in Nederland.

#10 – TIFF

By Het getal 42

42 wordt gebruikt aan het begin van elk TIFF-bestand (een bestandsformaat voor de opslag van afbeeldingen). De officiële TIFF specificatie zegt hierover, “this value was chosen for its deep philosophical significance.” Dat hadden wij natuurlijk al lang begrepen!

#11 – Olievaten

By Het getal 42

Een standaard olievat heeft een inhoud van 42 US gallons. Voor wie zich afvraagt hoeveel dat dan eigenlijk is: in de V.S. is een US gallon wettelijk gedefinieerd als 231 kubieke inch. Dat is ongeveer 3,8 liter.

#12 – Hij, Claudius

By Het getal 42

In het jaar 42 na Christus was Claudius keizer van het Romeinse rijk. De toen vijftigjarige Claudius werd keizer na de moord op zijn neefje Caligula. Onder zijn bewind werd een begin gemaakt met de Romeinse verovering van Britannia.

#14 – Presidenten

By Het getal 42

Voor Joe Biden vervulden 44 verschillende heren de rol van President van de VS. Toch staat hij bekend als de 46e president. Dat komt omdat Grover Cleveland twee niet opeenvolgende ambtstermijnen had. Hij staat daardoor twee keer op de lijst; als president nummer 22 en 24. De ‘echte’ nummer 42 is George W Bush.

#15 – Regenboog

By Het getal 42

Een regenboog is rond omdat de waarnemer het gebroken licht alleen kan zien van druppels langs de denkbeeldige rand van een kegel met een tophoek van…. juist; 42 graden!

#20 – Guinness

By Het getal 42

Rutger Hauer maakte ooit reclame voor Guinness. Dat deed hij met een wel heel bijzondere slogan: “It’s hard to put value to things, this however is 42”.

#22 – De 42 rechters

By Het getal 42

Als je in het oude Egypte kwam te overlijden stond je een heel spektakel te wachten. Je moest je dan verantwoorden aan de 42 rechters. Samen met Osiris bepaalden zij of je goed genoeg had geleefd om een plekje in het hiernamaals te bemachtigen. Liegen was het allerslechtste dat je kon doen. Leugenaars werden zonder pardon opgegeten door Ammit, een krokodilachtige godin.

#24 – De Gutenbergbijbel

By Het getal 42

De Gutenbergbijbel staat ook wel bekend als de 42 regelige-bijbel, omdat elke pagina 42 regels heeft. De bijbel was het eerste boek dat tot stand kwam met behulp van de door Gutenberg ontwikkelde boekdrukkunst.

#26 – Tsjechoslowakije

By Het getal 42

+42 is het landnummer dat je vroeger gebruikte als je naar Tsjechoslowakije wilde bellen. Op 1 januari 1993 hield dat land op te bestaan door een vreedzame opdeling in twee nieuwe landen. Tegenwoordig bel je +420 voor Tsjechië en +421 voor Slowakije.

#27 – Cricket

By Het getal 42

Er zijn 42 wetten van het cricket. Dit zijn de algemeen gehanteerde spelregels in het cricket. Ze werden voor het eerst gepubliceerd op 30 maart 1788 door de Marylebone Cricket Club in Londen.

#28 – Shakespeare

By Het getal 42

In Shakespeare’s Romeo en Julia drinkt Julia een speciaal drankje, gemaakt door broeder Laurens. Hierdoor zal ze 42 uur slapen en dood lijken. Helaas was Romeo niet op de hoogte van het langdurige dutje van zijn liefje…

#29 – CERN

By Het getal 42

Toen een groeiend aantal wetenschappers van CERN een ruimtetekort met zich mee begon te brengen werd een nieuw gebouw neergezet om de knappe koppen onderdak in te bieden. De naam ervan? Building 42.

#30 – Tower 42

By Het getal 42

Nog zo’n gebouw met een trotse 42 in haar naam is Tower 42: een wolkenkrabber in Londen met 42 verdiepingen. In de jaren ’80 was het met 183 meter het hoogste gebouw in Londen; tegenwoordig moet het genoegen nemen met en plekje in de top vijftien.

#32 – Muziek

By Het getal 42

De drie bestverkopende albums uit de muziekgeschiedenis (compilatie-albums niet meegeteld) zijn Thriller van Michael Jackson, The Dark Side of the Moon van Pink Floyd en Back in Black van AC/DC. Allemaal albums met een speeltijd van… 42 minuten.

#34 – 42nd Street

By Het getal 42

Aan 42nd Street staan enkele van de belangrijkste gebouwen van New York waaronder (van oost naar west) het Chrysler Building, Grand Central Terminal, Times Square en de Port Authority Bus Terminal.

#36 – Lost

By Het getal 42

Het televisieprogramma Lost zat bombol verwijzingen naar het getal 42. Zo is 42 het laatste getal in de getallenreeks die een belangrijke rol speelde in de serie. Ook komt het getal regelmatig in beeld en had het vliegtuig bijvoorbeeld 42 rijen met stoelen.

#41 – Alcatraz

By Het getal 42

Robert Stroud, ook bekend als “the Birdman of Alcatraz” werd in 1942 opgesloten in cel 42 van de beroemde gevangenis. Na het plegen van een moord op een bewaker bracht hij 42 jaar in eenzame opsluiting door.

#42 – High Five!

By Het getal 42

Je hebt nu maar liefst 42 feitjes over het getal 42 gelezen. Eén ding is zeker: jij zit op de volgende netwerkborrel niet meer verlegen om een wist-je-datje. Douglas Adams zou trots op je zijn. High five!