Voorbeeld Pubquiz van Number 42

Ronde 2: Around the World

Dit is Ronde 2 van de Voorbeeld Pubquiz van Number 42. De totale voorbeeldquiz bestaat uit 10 rondes, met in totaal 100 quizvragen. Ronde 2 heet ‘Around the World’. We gaan namelijk in 10 vragen op reis rond de wereld. Van buurlanden tot talen, van populaire hotspots tot nationale gerechten.

Het ultieme symbool van een land is toch wel de vlag! Zeker deze, die zelfs een beroemde plek in het land toont. Van welk land zien we hier de vlag?

Cambodja

De vlag toont een afbeelding van de voorkant van de tempel Angkor Wat. Deze tempel wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Het is een van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmer-rijk en een nationaal symbool van Cambodja.

Dit iconische momentje uit de film Rocky wordt dagelijks door honderden toeristen nagedaan. In welke Amerikaanse stad?

Philadelphia

In de beroemdste scène uit de film Rocky zien we Sylvester Stallone de trappen van het Philadelphia Museum of Art oprennen als onderdeel van zijn training.

Het dier dat je op de foto ziet is op zijn zachtst gezegd een bijzonder beestje! Wat is het enige land ter wereld waar je dit dier in het wild tegen kunt komen?

Australië

Het vogelbekdier is het enige zoogdier met een snavel. Ze komen enkel voor in het zuiden van Australië en op het bij Australië horende eiland Tasmanië.

Even testen hoe goed de kaart van Europa in je hoofd zit. Welk land deelt grenzen met Oostenrijk, Italië, Kroatië en Hongarije?

Slovenië

Slovenië is lid van de EU en sinds 2007 kun je er met de euro betalen. Er wonen zo’n twee miljoen mensen in het land, waarvan 280.000 in de hoofdstad Ljubljana. Het wordt begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische Zee in het westen, Kroatië in het zuiden en oosten en Hongarije in het noordoosten.

Hét programma dat in de afgelopen jaren de gemoederen hoog hield? Juist: Game of Thrones. Welke Europese stad stond model voor de stad ‘King’s Landing’ in de serie? Je krijgt een half punt voor de stad en een half punt voor het land.

Dubrovnik, Kroatië

De Kroatische vestingstad mag jaarlijks rekenen op heel veel fans die een Game of Thrones tour door de stad komen maken.

Je ziet vier vrolijke vakantiekiekjes, allemaal genomen in een andere stad. Welk plaatje hoort er niet bij?

Foto 3

Deze foto werd genomen Portugal: je ziet hier het paleis van Pena in Sintra, niet ver van Lissabon. Op alle andere foto’s zagen we Spaanse toeristische trekpleisters: het dak van de Sagrada Familia in Barcelona, het Guggenheim in Bilbao en een foto uit Valencia, waar je veel architectuur van de architect Calatrava aantreft.

Ook Indiana Jones ging op bezoek bij dit stukje UNESCO werelderfgoed. In 2007 werd het verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Ooit was dit de hoofdstad van de Nabateeërs. In welk land vind je dit wonder?

Jordanië

De Nabateeërs zelf noemden de stad Raqmu, maar bij ons is deze bekend onder de Griekse naam Petra.

Dit uit Hawaii afkomstige gerecht van fijngesneden rauwe vis koop je tegenwoordig ook in de rest van de V.S. en Europa, waar het vaak in een kom geserveerd wordt. Hoe heet het?

Poke

Traditionele soorten poke zijn aku (tonijn) en he´e (octopus). In de V.S. en Europa zijn inmiddels veel restaurants die zogenaamde Poké-bowls serveren; in zo’n kommetje ligt je vis op een bedje van sushirijst en krijg je er allerlei verse groenten of fruit bij.

Je hoort het liedje ‘the Boxer’ van Simon en Garfunkel. Maar dit is niet de originele uitvoering! Je hoort een cover in een andere taal. In welke taal wordt het hier gezongen?

Zweeds

Gokte jij Deens of Noors? Dat is niet zo gek. Het Zweeds is nauw verwant aan deze andere twee op het vasteland gesproken Scandinavische talen.

Deze rivier is volgens de meeste naslagwerken net iets korter dan de Nijl. Het is dus niet de langste rivier, maar het is zeker wel de waterrijkste! Hij bevat zelfs meer water dan de volgende zeven langste rivieren bij elkaar opgeteld! Welke rivier zoeken we?

De Amazone

De rivier ontspringt in Peru en heeft een totale lengte van ongeveer 6500 kilometer. Hij mondt in Brazilië uit in de Atlantische Oceaan.

Goed bezig! Dat was Ronde 2 van de voorbeeldquiz. Ga snel door!

Ronde 1

Overzicht

Ronde 3