Voorbeeld Pubquiz van Number 42

Ronde 4: Mixed Bag

Dit is Ronde 4 van de Voorbeeld Pubquiz van Number 42! De totale voorbeeldquiz bestaat uit 10 rondes, met in totaal 100 quizvragen. Ronde 4 is weer een ‘Mixed Bag’. Dat betekent dat je 10 vragen krijgt over van alles en nog wat! Van bekende acteurs tot beroemde dieren, van eten en drinken tot geschiedenis.

We starten met een vraag voor de liefhebbers van koken en eten! Welke eetbare paddenstoel zien we hier?

Cantharel

De soort wordt ook ‘hanenkam’, ‘dooierzwam’ of ‘girolle’ genoemd. Cantharellen hebben een licht peperachtige smaak.

We gaan weer puzzelen met afbeeldingen. Welke rol verbindt alle hier getoonde acteurs?

Die van Batman

Val Kilmer, Michael Keaton, Christian Bale and Ben Affleck speelden allemaal al eens (of meerdere keren) de rol van Batman.

Welke beroemde website werd in 2001 opgericht door de Amerikaan Jimmy Wales?

Wikipedia

Wikipedia is opgezet in de vorm van een wiki. Dat betekent dat elke inhoudelijke pagina door iedere bezoeker bewerkt kan worden. Voor Wikipedia is een apart programma ontworpen.

Waarvan zien we hier een close-up?

Een Luciferdoosje

Lucifers bestaan al duizenden jaren, maar de lucifer zoals wij deze kennen is de zogenaamde veiligheidslucifer. Die werd in 1844 uitgevonden door de Zweedse chemicus Gustaf Erik Pasch. Waarom het een veiligheidslucifer heet? Hij is stukken veiliger dan de vorige varianten, die de neiging hadden tot zelfontbranding.

We zien hier drie literaire dieren, te weten: de leeuw uit de Kronieken van Narnia, de uil van Harry Potter en de slang uit the Jungle Book. Wat zijn hun namen?

Aslan, Hedwig en Kaa

De naam Aslan komt van het Turkse woord voor leeuw. Aslan is een geweldige leeuw die de schepper is van Narnia. Hedwig is een witte sneeuwuil, die post kan bezorgen. Harry heeft haar van Hagrid gekregen voor zijn 11e verjaardag. Kaa uit the Jungle Book is een oude tijgerpython en wordt gevreesd door alle apen.

Welke twee beroemdheden zijn in dit plaatje met elkaar ‘versmolten’?

Angelina Jolie en Katy Perry

De Amerikaanse actrice Angelina Jolie brak internationaal door als videogameheldin Lara Croft in Tomb Raider. De Amerikaanse Katy Perry verkreeg in 2008 internationale bekendheid met het nummer I Kissed a Girl, dat in maar liefst twintig landen de eerste plaats behaalde.

Tijd voor een audiovraag! We gaan luisteren naar een stukje muziek. Van welk t.v. programma hoor je hier de theme song?

Grey’s Anatomy

Het verhaal gaat over Meredith Grey, een assistent chirurgie in het fictieve Grey Sloan Memorial Hospital in Seattle, Washington. De serie ging in 2005 van start en werd een groot succes. Sinds 2019 is het de langstlopende Amerikaanse ziekenhuisseries ooit.

In welk land kun je betalen met dit briefgeld?

Thailand

De baht is de officiële munteenheid van Thailand. De waarde van een baht is omgerekend ongeveer 2,5 eurocent.

Noem een jaar uit het leven van de beroemde wetenschapper Sir Isaac Newton. Elk willekeurig jaar levert dus een punt op; zolang het maar tussen zijn geboorte- en zijn sterftejaar valt!

1643 – 1727

Zat je een jaartje te vroeg? Dan krijg je toch een punt! Volgens de huidige kalender werd Newton geboren op 4 januari 1643. Maar volgens de juliaanse kalender, die in die tijd van kracht was in Engeland, leefde hij van 25 december 1642 tot 20 maart 1727. Als Newton vond dat hij in 1642 geboren was, wie zijn wij dan om daar tegenin te gaan?

Welke bijzondere eer wordt gedeeld door John F. Kennedy, Leonardo da Vinci, Marco Polo, David Ben-Gurion and Charles de Gaulle (en niet door veel andere beroemde personen)?

Naar alle heren is een vliegveld vernoemd

Ja, ze waren allemaal beroemd en alles behalve wereldvreemd. Dat kun je ook zeggen van Napoleon of Churchill. Maar naar hen werd nooit een vliegveld vernoemd.

Goed bezig! Dat was Ronde 4 van de voorbeeldquiz. Ga snel door!

Ronde 3

Overzicht

Ronde 5