Voorbeeld Pubquiz van Number 42

Ronde 8: Mixed Bag

Dit is Ronde 8 van de Voorbeeld Pubquiz van Number 42! De totale voorbeeldquiz bestaat uit 10 rondes, met in totaal 100 quizvragen. Ronde 8 is onze laatste ‘Mixed Bag’ ronde. Een laatste set van vragen over van alles en nog wat, dus! Van exotische dieren tot voetballers, van lichaamsdelen tot hoge torens. Hoeveel punten verzamel jij?

Als de nood echt hoog is, biedt het hoogst gelegen toilet in Europa wellicht uitkomst! Het is sinds 2007 te vinden op een hoogte van 4,260 meter. Je vindt het op de hoogste berg van Europa, als we de Kaukasus niet meetellen. Welke berg is dat?

Mont Blanc

De top ligt op de grens tussen Frankrijk en Italië. Cartografen uit Frankrijk en Zwitserland plaatsen het terreingedeelte rond de top in Frankrijk. De Italianen zijn het daar niet mee eens; zij beweren dat de grens precies over de top loopt.

Tijd voor een puzzelvraag; ditmaal met plaatjes. Welk woord verbindt de hier getoonde afbeeldingen?

Dokter

Op de afbeelding zie je Dr. Shepherd uit Grey’s Anatomy, Dr. Hannibal Lecter, de superheld Doctor Strange en Dr. Dre.

Hoe heet dit dier in het Nederlands en hoe heet de zeer speciale en prijzige koffie waar hij op bijzondere wijze aan bijdraagt? Beide antwoorden zijn goed voor een half punt per stuk.

De Civetkat & Kopi Luwak

Kopi Luwak wordt gemaakt van koffiebessen die door een civetkat (loewak) zijn opgegeten en weer uitgescheiden. De loewak leeft vooral in de Filipijnen en in Indonesië. Het was lange tijd de duurste koffiesoort ter wereld, maar tegenwoordig is dat een koffie die op vergelijkbare wijze wordt geproduceerd, maar dan door olifanten.

Welke sportman werd vereeuwigd in dit niet zo levensechte standbeeld en voor een bonuspunt: op welk eiland werd het in 2017 onthuld?

Christiano Ronaldo, op Madeira

De Portugese voetballer werd op het eiland Madeira geboren. Wist je naast Ronaldo ook Madeira te benoemen, dan mag je 2 punten noteren.

We gaan weer luisteren naar een audiofragment. Ditmaal is het een filmtrailer. Van welke film hoor je hier de trailer?

Trainspotting

Een Britse film uit 1996, geregisseerd door Danny Boyle met in de hoofdrol Ewan McGregor. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Irvine Welsh. In 2017 kwam een vervolg uit, getiteld ‘T2’.

In welk boek brengen Phileas Fogg en zijn bediende Passepartout een bezoekje aan een groot aantal landen?

Reis rond de wereld in 80 dagen (Le tour du monde en quatre-vingts jours)

Een avonturenroman van de Franse schrijver Jules Verne. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1873. Het boek is meerdere keren verfilmd, waaronder een versie met Pierce Brosnan (als Fogg) en Eric Idle (als Passepartout).

Dit shot komt uit een film die in 2014 in Berlijn in première ging. In de titel staat echter een andere hoofdstad. Welke stad zit verborgen in de titel van deze film?

Boedapest

Het shot komt uit de Wes Anderson film ‘the Grand Budapest Hotel’.

Een lesje anatomie: welk orgaan is op dit plaatje in rood uitgelicht?

de Pancreas, ook wel bekend als de Alvleesklier

De alvleesklier maakt deel uit van het endocrien systeem: hij produceert en scheidt verschillende hormonen uit die bijdragen aan je spijsvertering en suikerspiegel.

Welk wereldberoemd merk dankt zijn naam aan de Griekse godin van de overwinning?

Nike

Bij de tempel van Zeus in Olympia stond ook een levensgroot beeld van Nike, gemaakt door Paionios in 425 voor Christus. Bij de Romeinen heette ze Victoria.

Je ziet hier drie hoge torens. In welke wereldsteden kun je ze vinden? Per juist antwoord krijg je een half punt.

Dubai, Barcelona, Kuala Lumpur

De Burj Khalifa in Dubai is 828 meter hoog en was bij de opening in 2010 het hoogste gebouw ter wereld. De andere foto’s toonden de Torre Glòries (voorheen Torre Agbar) in Barcelona en de Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur. Die laatste was tussen 1998 en 2001 het hoogste gebouw ter wereld.

Goed bezig! Dat was Ronde 8 van de voorbeeldquiz. Ga snel door!

Ronde 7

Overzicht

Ronde 9