Voorbeeld Pubquiz van Number 42

Ronde 9: Alles over Auto’s

Dit is Ronde 9 van de Voorbeeld Pubquiz van Number 42! De totale voorbeeldquiz bestaat uit 10 rondes, met in totaal 100 quizvragen. Ronde 9 is een ronde die helemaal gewijd is aan auto’s. En toch hoef je zeker geen auto-expert te zijn om de vragen in deze ronde te beantwoorden. Dus stap in, gordel om en kijken hoeveel punten jij bij elkaar spaart op deze grand tour der quizzen!

Voor een half punt per stuk: van welke twee automerken hebben we hier de logo’s gecombineerd?

Porsche & Alfa Romeo

Het logo van Porsche is afgeleid van het wapen van Baden-Württemberg, waar Stuttgart de hoofdstad van is. Normaal staat er een paard in, maar in dit geval een slang. Die slang komt uit het logo van Alfa Romeo. Alles in het Alfa Romeo logo verwijst naar thuisstad Milaan: de slang was het symbool van de adellijke familie Visconti.

We gaan luisteren naar een audiofragment! Je hoort een liedje met een automerk in de titel. Welk merk?

Mercedes Benz

De Amerikaanse zangeres Janis Joplin hoort bij de club van 27; ze stierf in 1970 aan een overdosis. Mercedes Benz was het laatste liedje dat ze opnam.

Na Milaan is dit de grootste stad van Noord-Italië. Je vindt hier het Lingotto, de voormalige Fiat-fabriek even buiten het historisch centrum. Waar ooit de auto’s werden geproduceerd en getest op het dak. Welke stad zoeken we?

Turijn

Turijn is niet alleen bekend om Fiat, maar ook vanwege zijn twee succesvolle voetbalclubs: Juventus (gesticht in 1897) en Torino (gesticht in 1906).

Uit welke komische film komt de hier getoonde auto?

Dumb & Dumber

Jim Carrey speelt Lloyd Christmas en Jeff Daniels speelt Harry Dunne in deze klassieker uit 1994. Ze zijn elkaars beste vrienden en beide alles behalve snugger. Harry rijdt rond in de zogenaamde “Mutts Cuts Van”, een nogal opvallend voertuig dat hoort bij zijn baan als hondenverzorger.

Welke fabrikant is sinds 2019 verantwoordelijk voor het hart van de auto waar deze Formule 1-coureur zijn races in rijdt?

Honda

Max Verstappen komt uit voor Aston Martin Red Bull Racing, een Oostenrijks Formule 1-team dat in 2019 overstapte op Honda motoren in hun Formule 1 auto’s.

Nog een audiovraag! Je hoort deze keer een stukje muziek uit een televisieserie. Wat is de naam van de auto die hier onlosmakelijk mee verbonden is?

KITT

KITT was de naam van de auto van Michael Knight uit de jaren ‘80 serie Knight Rider. De naam staat voor Knight Industries Two Thousand.

Deze auto komt uit 1900 en was de allereerste hybride. Welke wereldberoemde autofabrikant ontwikkelde deze auto toen hij als twintiger werkzaam was bij het Oostenrijkse bedrijf Lohner?

Ferdinand Porsche

Porsche was een getalenteerd auto-ontwerper die veel beroemde modellen op zijn naam heeft staan. De Volkswagen Kever is een daar een van. Hij was ook NSDAP-lid en lid van de SS, hetgeen in 2013 na protesten leidde tot de verwijdering van zijn naam op borden in zijn geboorteplaats.

Dit speelgoedautootje wordt gemaakt door Barbie-moederbedrijf Mattel. Het was jarenlang de grote concurrent van Matchbox. Een tijd lang werden ze als cadeautje aangeboden in McDonald’s Happy Meals, waarbij kinderen de keuze hadden tussen een barbie of een autootje. Hoe heet het merk?

Hot Wheels

Het merk werd in geïntroduceerd 1968 geïntroduceerd met 16 fantasiemodellen. Hot Wheels en Matchbox zijn tegenwoordig beide in handen van Mattel. Waar Matchbox zich meer richt op kinderen zetten ze met Hot Wheels in op oudere kinderen en verzamelaars.

Welke stoere bijnaam draagt de auto van de president van de V.S.?

The Beast

Wie beweert dat de auto goed beveiligd is, overdrijft niet. Het huidige exemplaar is gebouwd op het chassis van een vrachtauto (een Chevrolet Kodiak), met onder andere luchtdichte kogelvrije beplating en eigen zuurstofvoorziening.

Deze enorme robots komen van de planeet Cybertron en zijn een meter of 8 hoog. Ze hebben de mogelijkheid zich te camoufleren als doorsneevoertuigen. Hoe heet dit ‘ras’ van mega-robots?

Autobots

Vooruit, Transformers tellen we ook goed! De Transformers komen van de planeet Cybertron en zijn onder te verdelen in verschillende groepen. De bekendste twee zijn de heldhaftige Autobots en de kwaadaardige Decepticons. De bekendste autobots zijn onder meer Optimus Prime (de leider, die je ziet op de foto) en Bumblebee; die in 2018 zelfs zijn eigen film kreeg.

Goed bezig! Dat was Ronde 9 van de voorbeeldquiz. Ga snel door!

Ronde 8

Overzicht

Ronde 10