Voorbeeld Pubquiz van Number 42

Ronde 10: Muziekronde

Dit is Ronde 10 van de Voorbeeld Pubquiz van Number 42! De totale voorbeeldquiz bestaat uit 10 rondes, met in totaal 100 quizvragen. Goed bezig: je hebt de laatste ronde bereikt! We sluiten de quiz af met een onvervalste ‘raad de plaat’ muziekronde. Je hoort 10 liedjes. We zoeken steeds de titel en de artiest, voor een half punt per stuk. Je kunt dus nog 10 punten verdienen! We vonden het iets te makkelijk om een foto van de artiesten te laten zien. In plaats daarvan zie je steeds een (soms heel) cryptisch plaatje dat verwijst naar de titel óf de artiest.

De nummers komen in chronologische volgorde voorbij. We trappen af in 1972.

The Temptations – Papa was a Rollin’ Stone

Deze versie van het nummer was niet de eerste, maar wel de meeste succesvolle. Hij werd uitgebracht door The Temptations, bij Motown.

Dit nummer komt uit 1973. Het verwijst naar een periode uit het leven van de muzikant zelf. We zoeken weer de titel en artiest!

Billy Joel – Piano Man

Billy Joel speelde in de vroege jaren ’70 als barpianist om geld te verdienen. Dat deed hij onder de schuilnaam Bill Martin, omdat hij min of meer ‘undercover leefde’ in de hoop onder een contract met een platenlabel uit te komen. Het lied, dat verwijst naar die tijd is inmiddels een ware klassieker geworden en laat zich lekker meezingen. Op het plaatje zag je trouwens een ‘Billy’ boekenkast.

Het onvervalste stemgeluid dat je hoort in deze hit uit 1978 kan maar van één band afkomstig zijn. Welke band is dat en wat is de titel?

The Bee Gees – Stayin’ Alive

Stayin’ Alive is een single van de Australische popgroep Bee Gees. Het nummer werd geschreven voor de soundtrack van de film Saturday Night Fever en is een van de herkenbaarste van de groep.

Dit nummer werd in de jaren ’60 al eens opgenomen door Gloria Jones – met weinig succes. In 1981 vormde een Engels duo het om tot een wereldhit. Geef de band en de titel!

Soft Cell – Tainted Love

Het Britse synthpop-duo Soft Cell nam in 1981 een versie van de song op. Hun versie verschilt wezenlijk van de originele; ze namen een trager tempo en vervingen de elektrische gitaren en blazers door synthesizers en drumcomputer. De single op het platenlabel Some Bizzare werd een internationale hit.

In 1986 werd deze dame met een eeuwenoud beroep een grote hit. Wat is haar naam en welke band maakte haar beroemd?

The Police – Roxanne

Sting schreef het nummer naar aanleiding van prostituees die hij zag nabij een hotel waar The Police verbleef in Parijs. Het nummer werd vernoemd naar een karakter uit het toneelstuk Cyrano de Bergerac, waarvan een poster in het hotel hing.

Het succes van deze single uit 1993 zou de band daarna nooit meer evenaren. Het is dan ook wel een heel memorabele plaat!

Spin Doctors – Two Princes

Het lied was een van de grootste hits van 1993 en bracht het zelfs tot een uitvoering in de Amerikaanse versie van Sesamstraat.

We gaan naar 2006. Een grote hit voor een zanger die na jaren in een boyband besloot solo te gaan. Het legde hem geen windeieren. Wie is hij en hoe heet het liedje?

Justin Timberlake – SexyBack

SexyBack bevat een sample van de stem van Timbaland, die tevens producer is van deze single. De track is geschreven door Timberlake en Nate Hills.

Dit nummer was een megahit in 2008. We zoeken de band en de titel.

Kings of Leon – Sex on Fire

De band bestaat uit de drie broers Caleb, Jared en Nathan Followill en hun neef Matthew. Voor het refrein zocht de band nog een pakkende openingszin. Tijdens het oefenen bedachten ze ‘Set us on fire’. Een van de soundmixers verstond echter Sex on fire. De band vond deze ‘Mama Appelsap’ zo leuk dat het de definitieve titel werd!

In 2014 was dit het debuut van een Britse singer-songwriter. Het gaat over een plaats waar de zanger op dat moment zelf nog nooit was geweest…

George Ezra – Budapest

In maart 2018 verscheen Ezra’s tweede album: Staying at Tamara’s. Net als zijn debuutalbum bereikte dit de eerste plaats in de Britse albumlijst. De eerste single Don’t matter now werd geen grote hit, maar de opvolgende singles Paradise en Shotgun scoorden wel goed.

Deze zangeres bracht in 2018 hit na hit uit. Dit was er één van! Hierin vertelt ze over haar exen en wat ze van hen heeft geleerd. Wie is ze en hoe heet de plaat?

Ariana Grande – Thank U, Next

De videoclip, die verwijst naar allerlei populaire films, was een enorm succes en behaalde het record voor de meeste weergaven in 24 uur op YouTube.

Goed bezig! Dat was Ronde 10 van de voorbeeldquiz. You did it. High Five!

Ronde 9

Overzicht