Voorbeeld Pubquiz van Number 42

Ronde 6: Heineken

Dit is Ronde 6 van de Voorbeeld Pubquiz van Number 42! De totale voorbeeldquiz bestaat uit 10 rondes, met in totaal 100 quizvragen. Ronde 6 is een zakelijke quizronde. 10 Vragen gelinkt aan het merk Heineken. Het leuke? Je hoeft juist niét bij Heineken te werken om ze te kunnen beantwoorden.

Heineken heeft een boel verschillende biermerken. Welke zonnig biermerk uit hun portfolio deelt zijn naam met de munteenheid van Peru?

Sol

Hoewel de Sol dus de munteenheid is van Peru komt het biertje Sol dan weer uit Mexico.

Welke James Bond acteur greep in zijn rol niet alleen naar een Vodka Martini, maar ook naar een verfrissend Heineken biertje?

Daniel Craig.

Zowel in Skyfall als in Spectre zagen we deze James Bond Heineken drinken.

De Olympische Zomerspelen zijn in Mexico. Martin Luther King, Jr. wordt vermoord. Apollo 8 vliegt rond de maan. The Beatles brengen het White Album uit. Heineken verwerft Amstel, haar grootste rivaal in Nederland. In welk jaar vonden al deze gebeurtenissen plaats?

1968

Heineken bestond toen al meer dan honderd jaar! Het bedrijf Heineken ontstond op 15 februari 1864 toen de 22-jarige Gerard Adriaan Heineken brouwerij ‘De Hooiberg’ in Amsterdam kocht.

In 1886 ontwikkelde Dr. Elion ‘A-gist’; de smaakbasis voor Heineken-bier. Elion was student bij een beroemde wetenschapper. Een proces dat schadelijke bacteriën in voedsel vernietigt werd naar hem vernoemd. Wie was deze ‘vader van de microbiologie’?

Louis Pasteur

Pasteur werd vooral bekend vanwege de naar hem vernoemde pasteurisatietechniek en door zijn ontdekking van het vaccin tegen hondsdolheid.

Al sinds 1992 vieren Nederlandse atleten hun overwinningen op de Olympische Spelen in het Holland Heineken House! In welke Europese stad werden de Spelen van 1992 gehouden? Je ziet hier het Olympisch park dat voor die spelen werd aangelegd!

Barcelona

Toen in 1986 bekend werd dat Barcelona de Olympische Spelen van 1992 mocht organiseren, volgde een enorme transformatie. Het metronetwerk en wegen werden gemoderniseerd, de luchthaven uitgebreid en een groot deel van het centrum ‘schoongemaakt’. De stad kreeg zelfs weer een zeefront en eigen stranden.

Heineken is niet alleen een wereldspeler op het gebied van pils. Ze zijn ook de nummer 1 producent van een alcoholische drank die traditioneel gemaakt wordt van appelsap. Hoe heet dit drankje, dat onder meer in Engeland en Ierland zeer populair is?

Cider

Cider staat ook wel bekend als appelwijn. Oorspronkelijk werden de appels vermalen in een cidermolen. In de cirkelvormige bak draaide een stenen molenwiel rond die de appels tot pulp maalde. Nadat de pulp was uitgeperst, werd het sap vergist tot cider.

Over de ontvoering van Freddy Heineken zijn veel films gemaakt. In 2015 kwam de film Kidnapping Mr. Heineken uit. Welke op dat moment 78-jarige Oscarwinnende acteur speelde de rol van Heineken in die film?

Anthony Hopkins

De film is gebaseerd op de waargebeurde ontvoering van de biermagnaat Freddy Heineken in 1983 en het boek De ontvoering van Alfred Heineken uit 1987, geschreven door Peter R. de Vries.

Het Pilsner bier is vernoemd naar de bakermat ervan: de stad Pilsen. In welk land ligt die stad?

Tsjechië

Pilsen ligt in het Westen van Tsjechië en is met zo’n 170.000 inwoners de vierde stad van het land. Nog een interessant feitje over Pilsen? Number 42 quizmaster Julinka werd hier geboren!

Deze bal wordt gebruikt in een specifieke sport; waarvan Heineken al jarenlang het Wereldkampioenschap ondersteunt als sponsor. Welke sport?

Rugby

Er zijn twee varianten: Rugby Union (15 spelers per team) en Rugby League (13 spelers). Heineken sponsort het WK Rugby Union. Tijdens de wedstrijd proberen de spelers een ovale bal over de zogenaamde tryline van de tegenstander te drukken of tussen de palen te schoppen om zo punten te scoren. Je mag de bal dragen of schoppen.

We zien hier drie biertjes uit het portfolio van Heineken. Uit welke landen zijn ze afkomstig?

Polen, Spanje & Ierland

Żywiec is een Pools biermerk dat sinds 1856 wordt gebrouwen in de gelijknamige plaats. Cruzcampo is een grote brouwerij uit het Spaanse Sevilla. Murphy’s is een Iers biermerk; de grootste concurrent van Guinness.

Goed bezig! Dat was Ronde 6 van de voorbeeldquiz. Ga snel door!

Ronde 5

Overzicht

Ronde 7